-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření30 min
-
Porce4
-
Celkový čas50 min
Pokud jste někdy navštívili Švédsko nebo alespoň švédský řetězec nábytku IKEA, určitě jste slyšeli o švédských masových koulích podávaných se smetanovou omáčkou. Nyní si tyto kuličky můžete připravit sami doma.
Švédské masové kuličky s omáčkou jsou národním pokrmem Švédska. Ve Švédsku je nehledejte pod jiným názvem než Köttbullar. Kuličky se tradičně servírují s bramborovou přílohou, krémovou omáčkou a brusinkami. Já jsem ve svém receptu zvolila štouchané brambory, nic však nezkazíte bramborami, kaší nebo hranolky. Tento recept je autentický přímo od IKEA, která sama postup zveřejnila.
Suroviny na švédské masové kuličky s omáčkou
Kuličky:
- 500 g mleté hovězí
- 250 g mleté vepřové
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 100 g strouhanky
- 1 vejce
- 5 lžic plnotučného mléka
- sůl & pepř
Omáčka:
- trocha oleje
- 40 g másla
- 40 g hladké mouky
- 300 ml vývaru
- 150 ml tučné smetany
- 2 lžičky sójové omáčky
- 1 lžička dijonské hořčice
Postup přípravy švédských masových kuliček
- Nejprve si nasekejte cibuli a česnek a v míse je smíchejte s masem, přidejte strouhanku, vejce, mléko a směs pořádně osolte a opepřete. Vše důkladně promíchejte. Z masové směsi si vytvořte stejně velké kuličky, ty dejte odpočinout do lednice.
- Vychlazené kuličky orestujte ze všech stran v pánvi na středním ohni s trochou oleje. Kuličky by měly získat hnědou barvu.
- Kuličky dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte dalších 30 minut na 180°C. Mezitím se vrhněte na přípravu krémové omáčky.
- Do stejné pánve přidejte máslo, nechte ho rozpustit, přidejte mouku a 2 minutky jí orestujte, aby vznikla jíška. Přilijte vývar a přiveďte směs k varu.
- Nakonec přidejte smetanu, sójovou omáčku, dijonskou hořčici a vařte do zhoustnutí.
- Masové kuličky vyndejte z trouby a ihned servírujte s omáčkou a bramborovou přílohou. Můžete přidat i lžíci brusinkového džemu.
Chutnaly vám švédské masové kuličky s omáčkou? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Švédské masové kuličky (IKEA recept)
Krémová omáčka
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review